Duurzaam leven. Hoe doe je dat eigenlijk? De komende weken neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar een haalbaar en betaalbaar duurzaam leven.

Mijn zoektocht naar duurzaam leven deel 1: mijn aankoopgedrag kritisch onder de loep

In dit deel neem ik mijn aankoopgedrag eens kritisch onder de loep, hoe bewust is dit eigenlijk? De Zara is een van mijn favoriete winkels en sinds ik Kyra heb, shop ik er best regelmatig. Ze hebben een geweldige collectie kinderkleding en de halve Zara babycollectie hangt zo ongeveer in Kyra haar kast (oké lichtelijk overdreven, maar ze heeft aardig wat Zara items). Elke keer word ik weer verleid door de mooie printjes, schattige modelletjes en lage prijzen. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? En is het echt wel zo duurzaam als wordt beweerd?

De verleidelijke lage prijzen..

Toen ik afgelopen week dit artikel van Laura (lauraenjames.com) tegenkwam, werd ik aan het denken gezet. Besef ik eigenlijk wel bij elk kledingstuk waar het vandaan komt? Heel eerlijk, ik denk er weleens aan hoor, maar vervolgens doe ik er weinig mee. Tot ik dit verhaal las. Ja, hier was ik wel even stil van. Want terwijl ik door de Zara struin om de leukste kleertjes voor mijn dochter uit te zoeken, zit er aan de andere kant van de wereld een kindje diezelfde items in elkaar te naaien. Onder erbarmelijke omstandigheden.

Kinderarbeid

Om even kort in te gaan op het artikel van Laura, ze geeft eigenlijk precies antwoord op de vragen die in mijn hoofd speelden.  ‘Is het echt zo erg?’, ‘Maar als ik niks koop hebben ze toch helemaal geen eten?’, ‘Wat voor verschil maakt het als ik niet meer bij de Zara koop?’ Ik zou zeggen, lees en je krijgt antwoord. Ik ben er vrijwel zeker van dat ik niet de enige ben bij wie deze vragen spelen. En ja, het is allemaal echt zo erg als het lijkt.

Tips voor meer duurzaamheidMade in Morocco, zo erg kan dat niet zijn. Toch?

Oogkleppen

Toegegeven, ik heb een tijd lang mijn kop in het zand gestoken. Het is ook zo makkelijk om excuses te bedenken en voor de makkelijke weg te kiezen. Is het niet teveel gedoe om naar duurzame spullen op zoek te gaan? Zijn er überhaupt wel leuke duurzaam gemaakte kleertjes te vinden om mijn mini me hip mee aan te kleden? Oh en dan moet het eigenlijk ook nog wel betaalbaar zijn. En ga ik er nou echt een verschil mee maken als ik alleen maar voor duurzaam ga?

Als ik naar bovenstaande vragen kijk, realiseer ik me hoe ik in deze zin met mezelf bezig ben. Mijn dochter heeft geluk dat ze hier is geboren en onder hele goede omstandigheden op kan groeien. Maar moet ik daarom maar mijn ogen sluiten voor wat er elders gebeurt, omdat het mij teveel moeite kost? Nee, absoluut niet. Daarom wil ik mij de komende tijd verdiepen in een goede balans in bewuster leven en aankopen doen. Niet alleen voor Kyra, maar ook voor mezelf.

Tips voor meer duurzaamheidMaar de kleertjes zijn zo mooi en schattig..

Wat kan ik doen?

Word ik dan een groen meisje dat alleen tweedehands kleding en spullen koopt, biologisch eet, de auto verkoopt en nooit meer plastic gebruikt? Nou nee, ik denk niet dat het extreme helemaal aan mij besteed is. Maar ik wil er wel graag achter komen hoe ik bewuster kan leven, op een manier die bij mij past.

Eerlijk is eerlijk, helemaal geen Zara kleding kopen zal best even afkicken worden. Maar ik wil eigenlijk niet meer meedoen aan de massale consumptie maatschappij. Ik weet nog niet precies hoe ik het ga aanpakken. Stap voor stap denk ik maar. En de eerste stap is informatie inwinnen. Websites en webshops vinden waar duurzaamheid centraal staat. De resultaten uit mijn research zal ik uiteraard met jullie delen:).

Spread the word

Mijn blog wordt geen blog over alleen maar duurzaamheid, maar ik ga wel mijn tips&tricks met je delen. Hoe kun je op een haalbare manier in het dagelijks leven toch een verschil maken. Ik hoop dat jullie mij willen joinen in mijn zoektocht naar een duurzamer en bewuster leven en dat we samen de challenge aangaan voor een betere wereld. Want hoe meer mensen meedoen, hoe groter het verschil wordt dat we gaan maken. Let’s get conscious!

Hoe bewust doen jullie aankopen? En heb je nog tips voor mij?