Okay, ik zal het meteen maar eerlijk toegeven: ik was zo’n persoon die alleen maar nepplantjes van de Ikea in huis had staan. Echt, vroeger toen ik klein was was ik dol op planten. Ging ik met mijn zakgeld naar het tuincentrum om cactussen en varens te halen. Maar na de zoveelste teleurstelling van mijn nieuwste aanwinst die ik wederom niet in leven had kunnen houden, was het voor mij gedaan met de pret. Het heeft dan ook even geduurd voor ik mij weer durfde te wagen aan echte planten (lees: zo’n 20 jaar, écht!).

Maar toen wij ons eerste ‘volwassen’ huis kochten, vond ik nepplantjes toch echt niet meer kunnen (behalve op de wc dan). Dus zo begon mijn nieuwe verwoede poging en haalde ik eindelijk echte planten in huis. De allereerste aankoop was, om veilig te beginnen, een mini cactus. Kan weinig mis mee gaan zou je denken. Toegegeven, ik ben iemand die het nog kan presteren om een cactus dood te laten gaan. Te fanatiek met water, want ja ik wilde er goed voor zorgen, maar inmiddels weet ik dat een cactus praktisch niks nodig heeft. Goed om te weten! Nadat zelfs mijn mini cactusje het had begeven, ging ik voor poging 2: een nieuwe cactus. Ik had me beter ingelezen en voorbereid, dus dit keer moest het goedkomen.

Toen eenmaal de cactus-test was geslaagd (hij leeft nog steeds: yes!) durfde ik het aan om ook andere planten in huis te halen. En ik kan je zeggen, wat ben ik blij met het mooie groen in huis! Mijn eerste grote trots was toch wel de mega bananenplant. Oh wat stond hij daar mooi te shinen. Inmiddels heb ik ook pannenkoekenplantjes (pilea’s), een vetplantje, nog meer cactussen en een goudpalm aan onze verzameling toegevoegd. Al met al best een mooie score. De teller loopt overigens gewoon door hoor, ik heb nooit genoeg planten!

Goed, dit meisje zonder groene vingers is het dus gelukt om planten in leven te houden. Mijn tips? Lees je goed in over de plant en koop niet zomaar alles wat je tegenkomt. Heb je bijvoorbeeld weinig licht in huis? Dan kun je beter op zoek gaan naar planten die weinig licht nodig hebben. Ben jij iemand die gerust een paar weken vergeet om naar een plant om te kijken? Kies dan voor een low maintenance plant die weinig aandacht nodig heeft. Een huis zonder planten is gewoon niet af. Planten geven zoveel sfeer en ook zeker een bepaalde energie. Laat je dus niet weerhouden, maar kies planten die bij jou en je omgeving passen.

Op www.123kamerplanten.nl kun je een filter instellen waardoor je precies de opties krijgt die je zoekt, super handig! Ook op www.mooiwatplantendoen.nl vind je veel bruikbare tips.

Wat heb jij aan groen in huis en wat zijn jouw ultieme tips?