Groene inspiratie: tips voor de bananenplant

Volgens mij heb ik in mijn leven nog nooit zó goed voor een plant gezorgd als voor mijn bananenplant. Waar ik het eerder nog presteerde om zelfs een cactus niet in leven te houden, zorg ik tegenwoordig beter voor mijn groene aanwinsten dan ooit. Onze grote groene vriend is inmiddels alweer anderhalf jaar bij ons en over het algemeen doet hij het goed. Maar hij heeft zo zijn ups en downs, want het is best een bewerkelijke plant met gebruiksaanwijzing.

Tips onderhoud bananenplant

De bananenplant, ook wel bekend als de Musa Tropicana, wordt hier in ieder geval goed verwend. Om de dag spray ik de bladeren nat (om ‘m dat junglegevoel te geven:)) en geef ik ‘m water. Toen ik de plant kocht had niemand overigens verteld dat hij zo ontzettend hard groeit. Zodra er een nieuw blad openklapt, staat het volgende blad alweer klaar. Echt bijzonder hoe snel het gaat! Wist je trouwens dat deze plant wel twee meter hoog kan worden?

Tips onderhoud bananenplant

Hij is inmiddels trouwens meer een soort palmboom geworden. De bladeren aan de zijkant die er nog zaten toen ik ‘m kocht, zijn er allemaal af. De nieuwe bladeren groeien alleen aan de bovenkant, maar hij ziet er zo ook nog steeds mooi uit.

Naast dat het gewoon een hele mooie plant is, is het ook echt een eyecatcher in je huis. In ons toen nog vrij lege huis, gaf deze plant direct sfeer. Een huis zonder groen voelt gewoon niet als thuis. Denk je er over om ook een bananenplant aan te schaffen (geloof me: niet twijfelen maar gewoon doen!), dan heb ik hier een paar tips voor je.

Tips voor onderhoud

1. Een van de belangrijkste elementen voor de verzorging van een plant is natuurlijk: water (ja en ook heel veel liefde;)). Een bananenplant heeft, met name in de zomer, veel water nodig. Als het warm is zelfs elke dag. In de winter kun je wat rustiger aan doen met de gieter, dan heeft de plant weinig water nodig.

Tips onderhoud bananenplant

Tips onderhoud bananenplant

2. Zorg dat de plant op een lichte plek staat. Lekker bij het raam in het zonnetje, daar houdt hij van!

3. De plant groeit heel snel. Verpot de plant eens in de zoveel tijd zodat de wortels niet worden afgekneld (tenzij je natuurlijk wilt dat hij niet verder groeit).

Tips onderhoud bananenplant

4. Verwen de plant zo nu en dan een beetje extra met wat plantenvoeding. Je zou bijvoorbeeld Culterra kunnen gebruiken. Ik gebruik voeding met name in de herfst en winter.

5. De bananenenplant is erg gehecht aan zijn eigen plekje. Wanneer hij teveel wordt verschoven, kan het zijn dat hij dat niet leuk gaat vinden. Niet teveel verplaatsen dus!

Tips onderhoud bananenplant

Ben je benieuwd naar meer groene tips? Lees dan hier over hoe je meer groen in huis kunt halen.

Wat is jouw favoriete plant in huis?