Update: Kyra 8 maanden | eet- en slaapritme

De mijlpalen volgen elkaar zo snel op, dat ik een dag te laat besefte dat Kyra al 8 maanden was geworden, oeps. Hoog tijd voor een nieuwe update. In deze blog vertel ik onder andere over het eet- en slaapritme.

Een mijlpaal foto maken gaat trouwens niet meer zo makkelijk als een paar maanden geleden. Madame zit geen seconde meer stil en kruipt steeds richting mijn camera. Het levert wel grappige plaatjes op;).

Om te beginnen een paar feitjes:
+ Kyra is nu 8165 gram en 72 cm
+ Haar kledingmaat is 74
+ Schoenmaat: 18
+ Luiermaat: 4

Ze is meer dan drie keer zo zwaar als bij haar geboorte! Ik kan me niet meer voorstellen hoe klein ze was. Toen ik vorige week mijn pasgeboren neefje vasthield, leek het alweer zo ver weg dat Kyra zo klein was.

Eten & drinken

Het was even zoeken naar een balans tussen de fles en vaste voeding. Ik gaf nog best veel flesvoeding, tot ik erachter kwam dat baby’s rond deze leeftijd nog maar zo’n drie flessen nodig hebben naast de vaste voeding (#loedermoeder). Goed, de fles heb ik dus rustig afgebouwd en het schema ziet er nu ongeveer zo uit:

07:30 – Fles 120 tot 180 cc
09:00 – Fruithapje (banaan, appel, peer, aardbei, mango, etc.) + water
09:30 – Voor het slapen een fles van 60 cc
11:30 – Rijstwafel (of ander tussendoortje zoals een soepstengel) + water
12:00 – 3/4 Boterham (met roomboter, hummus of smeerkaas) + rooibosthee
13:30 – Fles van 180 cc
16:00 – Groentehap en wat yoghurt + water
18:30 – Fles 180 cc

Kyra is, in tegenstelling tot mezelf, een alleseter. Ze kan zo lekker smullen, heerlijk om te zien. Nu maar hopen dat dat ook zo blijft;). Ze geeft gelukkig aan wanneer ze vol zit, handig! Ik probeer zoveel mogelijk verse producten te geven, dus de hapjes maak ik over het algemeen zelf. Groot succes hier zijn combinaties van aardappel, broccoli en kip of kikkererwten, pompoen en rijst. Ik probeer regelmatig weer nieuwe combinaties uit. Ik haal ook inspiratie uit het boek Easy Peasy, echt een aanrader. Soms kies ik ook wel voor de makkelijke weg hoor, dan ga ik voor een potje (biologisch).

Over het algemeen prak ik het eten, maar sinds kort probeer ik ook wat stukjes zoals broodkorstjes, broccoli of banaan aan te bieden. Wel spannend, want ik ben toch bang dat ze zich verslikt. Terwijl ze aan het eten is, blijf ik er daarom altijd bij. Overigens komt er vaak meer eten op de grond terecht dan in haar mond;).

Kyra 8 maanden - 1Ik heb geaccepteerd dat er inmiddels lelijk gekleurd speelgoed (met geluid) in huis is gekomen. Ach, zolang ons meisje maar blij is;).

Kruipen en ontdekken

Inmiddels kruipt ze de hele kamer door en is ze alles aan het ontdekken en pakken. Naast het kruipen wil ze al gaan staan en drukt ze zich op. Echt, yoga en bootcamp zijn er niks bij. Ook is ze haar grenzen aan het verkennen en volgens mij heeft ze donders goed in de gaten wat ‘nee’ betekent. Al doet ze soms of haar neusje bloedt. Als ze mij dan met haar schattige onschuldige koppie aankijkt en me ook nog een glimlach cadeau doet, probeer dan maar eens serieus en streng te blijven. Hoe doen jullie dat?

Ook heb ik wat nieuwe speeltjes gekocht. Jup, van die gekleurde apparaten waar geluid uitkomt. Maar ook wat simpele dingen zoals stapelblokjes, hier kan ze zich heel lang mee vermaken. Elke keer als ze gaat slapen ruim ik alles weer netjes op, maar zodra ze weer gaat spelen ontploft de boel weer. Netjes als ik ben, moet ik even wennen aan de zooi;).

Verlatingsangst

Sindskort word ik geschaduwd. Als ze niet met haar speelgoed bezig is, volgt ze me overal. Wanneer ik uit het zicht ben, barst ze in tranen uit. Het lijkt erop dat ze in de ‘verlatingsangst fase’ zit. Inmiddels gaat het gelukkig steeds beter. Zouden de kiekeboe spelletjes geholpen hebben?

Slapen

Ons mini mensje houdt van slapen (lucky us!). Ze maakt nachten van zo’n 12 à 13 uur. Om 19:00 uur gaat ze naar bed en meestal wordt ze tussen 7:00 en 08:00 uur wakker. Zodra ze overdag twee uur achtereen wakker is, wordt het weer tijd voor een slaapje. Spelen, kruipen en alles ontdekken is natuurlijk ook best vermoeiend. Gemiddeld doet ze twee slaapjes van 1,5 tot 2 uur. Maar soms besluit ze dat ze minder slaap nodig heeft. In dat geval doet ze later op de middag nog een powernapje.

Meestal valt ze zelf makkelijk in slaap. Er zijn middagen en avonden bij dat we wat langer in de weer zijn, maar de aanhouder wint:).

Kyra 8 maanden - 1Het mandje is één van de dingen waar ze graag mee speelt. Eén voor één alle luiers eruit en veel rommel maken lijkt haar grootste hobby te zijn. 

Praten

Ze begint steeds meer te kletsen en ik vind het zo gezellig! Een tijdje geleden had ze de mamamama fase (hoera!), maar toen kwam papapapa en momenteel is het dadadada en tatatata. Ze is allerlei klanken aan het ontdekken, zó schattig. Vanochtend keek ze naar mijn vriend en zei ze opeens pap, zou dat nou toeval zijn;)?

Het is zo bijzonder om te zien welke ontwikkelingen ze allemaal doormaakt. Genoten jullie hier ook zo van?

Lees hier alle andere updates.