Waarom ik meer offline wil zijn – en hoe jij dat ook kunt doen

Per ongeluk van online naar offline
Ik liep de deur uit voor mijn dagelijkse wandelingetje met Kyra. Even een frisse neus halen en op de terugweg langs de supermarkt. Toen ik bijna de straat uit was, besefte ik dat mijn telefoon nog thuis lag. Even overwoog ik om terug te gaan en ‘m op te halen, maar ik besloot om het niet te doen. Ik had geen zin om terug te lopen. En wat zou ik eigenlijk missen als ik hem even niet bij me had?

Wanneer de telefoon naast me ligt of in mijn zak brandt, zijn mijn gedachten als volgt:

  • Zal vriendlief een berichtje hebben gestuurd? Even checken.
  • Kyra kijkt zo schattig, snel een foto maken.
  • Zal ik al nieuwe reacties op mijn post hebben? Even checken.
  • Oh ja, ik moet nog even reageren op dat berichtje (*pakt telefoon).
  • Heb ik al een reactie op dat ene mailtje gekregen? Even checken.
  • Oh er schiet me iets te binnen, even Googelen
  • Enzovoorts…

Ik betrap mezelf er weleens op hoe vaak ik mijn telefoon er weer bij pak. Hij zit nog net niet vastgeplakt aan mijn hand. En dat terwijl ik lekker aan het wandelen ben en mijn hoofd leeg wil maken. Even met mijn volle aandacht bij Kyra wil zijn. Ook wanneer ik ’s avonds met vriendlief op de bank zit, ligt dat ding naast me en kan ik het niet laten om toch steeds even te checken. Wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst rustig een boek of tijdschrift gelezen, zonder steeds afgeleid te worden door het digitale schermpje dat oplicht? Ik vind de online wereld echt ontzettend leuk, maar ik merk dat ik de offline wereld daardoor een beetje uit het oog begin te verliezen.

Macht der gewoonte

Het moment dat ik even telefoon loos was, voelde als een bevrijding. De onrust die ik eigenlijk had verwacht, bleef uit. Ik genoot ervan om even offline te zijn. De telefoon liet me eindelijk met rust. Ik moet wel bekennen dat ik ‘m af en toe wilde pakken, puur uit gewoonte en omdat ik vergat dat hij er niet was. Je kent het wel, net als op je horloge kijken terwijl je hem hebt vergeten om te doen.

Meer offline zijnDoor minder op mijn scherm te kijken, krijg ik meer oog voor de omgeving.

Ik ben even offline, doei!

Aangezien het zo goed beviel, wil ik best vaker offline zijn. Maar stel dat ik dat doe, mis ik dan niet van alles? Ja vast wel, maar who cares. Zo belangrijk kan dat toch niet zijn? Ik ga het maar eens testen denk ik. Hoe ik dat ga doen? Zo dus:

+ Tijdens mijn dagelijkse wandeling laat ik mijn telefoon thuis of in mijn tas.
+ De zondag wordt mijn offline dag. Geen Instagram (help!) en WhatsApp beantwoord ik alleen ’s ochtends en ’s avonds op een vast moment.
+ Als ik aan het werk ben, leg ik mijn telefoon buiten handbereik en uit het zicht.
+ Ik accepteer dat het oké is als iemand niet direct een reactie van mij krijgt.
+ Op mijn ‘offline’ dagen, plan ik drie vaste social media momenten per dag in. Eentje in de ochtend, één tussen de middag en één in de avond. Misschien lukt hetzelfde wel met WhatsApp (al acht ik die kans nog niet zo groot;)). Overigens moet ik af en toe mijn telefoon er wel bij pakken om mijn stories bij te houden.

Online zijn is voor een groot deel mijn werk, dus het is ook logisch dat ik vaak online te vinden ben. Ik haal hier ook heel veel plezier uit. Maar het gaat mij er meer om dat op momenten dat ik niet werk, ik ook echt even afstand doe van mijn telefoon. Zo kan ik bewuster bezig zijn met de dingen om mij heen.

Bovenstaande wordt nog een flinke uitdaging voor mij, maar ik ga het proberen. Ik zal laten weten hoe het bevalt!

Wil jij ook wat vaker offline zijn? Hoe pak jij dat aan?