Dit is mijn nieuwe ochtendroutine

Het is nog vroeg in de ochtend en ik zit fris en fruitig achter mijn laptop (voor mij is dat echt een hele prestatie). Door mijn nieuwe ochtendroutine kan ik gefocust en met een duidelijke planning aan mijn dag beginnen. Wat mijn nieuwe ochtendroutine is? Dat lees je in mijn blog.

De morning make-over

Laten we vooropstellen dat ik niet bepaald een ochtendmens ben. Ik benijd dan ook mensen die om 6 uur ’s ochtends uit bed springen, een rondje hardlopen en na wat yoga oefeningen klaar zijn voor de dag. In de zomer gaat dit misschien nog wel, maar in de winter houd ik het liefst een winterslaap (bij wijze van dan).

Tips voor ochtendroutine

Ik ben dus een avondmens. Daar komt bij dat vriendlief meestal niet voor 8 uur ’s avonds thuis is (hij begint ook later, omdat hij veel met mensen in Amerika werkt), waardoor we liever wat later naar bed gaan. Dan hebben we nog wat aan onze avond. Aangezien ik me ’s ochtends vaak moe en energieloos voelde, vond ik dat mijn ochtend wel een make-over kon gebruiken. Zoals je hier kunt lezen, nam ik daarom deel aan de morning make-over challenge van Simpeler Leven.

Hoe zag mijn ochtend eruit?

We hadden hele relaxte ochtenden. Normaal gesproken liet ik me wekken door ons lieve kleine wekkertje, genaamd Kyra. Heel fijn om wakker te worden met haar geklets, maar het zorgde er ook voor dat ik vrij laat op gang kwam. We ontbeten meestal op bed, daarna kon ik rustig douchen en had mijn vriend wat qualitytime met Kyra. Eigenlijk een heerlijke ‘go with the flow ochtend’. Maar ik wilde wel wat scherper en energieker de dag beginnen. Oh en een leuke bijkomstigheid van eerder opstaan: meer tijd voor mezelf.

Hoe ziet mijn ochtend er nu uit?

Het is een combinatie geworden van een routine én een planning (voor zover mogelijk met een baby), waardoor ik fris aan de dag kan beginnen. Ik hou overigens geen strak schema aan, maar ik heb voor mezelf wel duidelijk hoe ik mijn ochtend wil beginnen en wat ik nodig heb om met meer energie op te staan.

Het ziet ongeveer zo uit:

06:30 – wekker (note to self: NIET snoozen)
06:31 – uitrekken, rechtop zitten, lampje aan en een flesje water drinken. Vervolgens uit bed stappen om een plens water in mijn gezicht te gooien (werkt goed joh!)
06:35 – sportoefeningen of yoga
06:50 – douchen en klaarmaken
07:25 – Kyra wakker en klaarmaken (soms is ze eerder wakker en soms later, dit valt natuurlijk niet te plannen)
08:00 – ontbijten/spelen met Kyra
08:45 – To do list maken. Ik heb een mooie agenda gekocht om mijn lijstjes in te schrijven
09:15 – Kyra naar bed, nu kan ik aan mijn to do list beginnen

Bovenstaand heb ik ingevuld wat ik nodig heb om van wekker naar wakker te gaan. 

Mijn inzichten na de Morning Make-over

Dat zijn er heel veel! Een aantal hebben mij echt geholpen om mijn nieuwe routine te maken én om het vol te houden. Om maar wat te noemen:

+ dat het een kwestie van wilskracht is;
+ dat ik heel veel redenen kan bedenken om in bed te blijven liggen, maar dat ik beter ‘ja’ kan zeggen tegen een nieuwe dag;
+ dat ik veel meer gedaan krijg als ik mijn dag fris begin;
+ dat het steeds makkelijker zal gaan en steeds meer echt een routine zal worden.

Ga ik dit volhouden?

Gelukkig wordt het ’s ochtends steeds eerder licht. Bijkomend voordeel van onze verhuizing naar Londen is dat het daar een uur eerder is. Maar buiten dat komt er wilskracht bij kijken. Niet teveel smoesjes bedenken, maar gewoon doen. Ik probeer me het gevoel voor te stellen dat ik heb na het sporten. In het weekend ben ik om 08:30 uur al aan het bootcampen. Man wat is het moeilijk om hiervoor mijn bed uit te komen, maar het gevoel na afloop is altijd zo fijn en voldaan. Zodra ik me dit gevoel voorstel, werkt dit als een reminder voor mezelf en weet ik hoe fijn het is om vroeg op te staan.

Daarnaast merk ik dat het heel goed werkt om lichaam en geest te stretchen en op te warmen voor de dag. Ik vind het nog steeds moeilijk en het lukt niet elke dag, maar op de dagen die ik goed begin merk ik echt een verschil. Voor mij genoeg reden om door te gaan met mijn nieuwe ochtendroutine.

Mijn nieuwe journal waar ik mijn to do lijstjes in bij kan houden.

Ben jij een ochtend- of avondmens? Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?