Bekentenissen van een l
oedermoeder

Lieve Hedwig,

Ik moet je wat bekennen…ik maak er regelmatig een potje van. Soms ben ik echt wat ze noemen; een loedermoeder.

Terwijl ik Filou net een flesje gaf op de bank, was ik een filmpje aan het kijken op mijn telefoon. Ik zat er zo in dat ik niet goed op Filou lette en ik pas merkte dat ze gestopt was met drinken, toen ik een straaltje melk langs m’n arm voelde sijpelen. Haar kin en nekje waren behoorlijk nat en ze keek fronsend naar me, alsof ze wilde zeggen: “Let voortaan een beetje op, ja?”.

Maar dat is nog niet alles. De kleine dame slaapt al bijna vanaf het begin een goede nacht door en wordt vaak pas om een uur of 6 wakker. Een prima tijd als je er vroeg in gaat, maar vriendlief en ik netflixen soms net iets te lang ’s avonds. Als Filou dan vroeg om een flesje komt, geef ik die nog half slapend. Als ze klaar is ga ik iets rechtop zitten om haar te laten boeren. Maar in plaats van dat ik haar daarna een schone luier geef, blijf ik gewoon zo nog even doezelen. Net zolang totdat de wekker van vriendlief gaat en hij haar mee kan nemen voor een schone luier. Kan ik me met een beetje mazzel nog even omdraaien…

Maar ook dat is nog niet alles. Nee, ik kleed Filou overbodig om als ik de outfit toch niet leuk genoeg vind, maak eerst een filmpje van haar schattige huiltje voor ik haar optil en moet regelmatig kruimels van mijn lunch uit haar haartjes vegen. Op sommige dagen ziet ze bijna vaker de lens van mijn camera dan mijn gezicht. Als ik zin heb om te knuffelen til ik haar weleens uit haar bedje, ook al moet ze eigenlijk slapen. En soms, heel soms gebruik ik haar als excuus om niet aan het werk te hoeven. Want dan ligt ze net zo lekker op mijn buik te slapen.

Qua planning en orde heb ik ook nog een hoop te leren. Ik vergat de eerste afspraak bij het consultatiebureau en zou bij de tweede ernstig te laat geweest zijn als ik niet de kinderwagen als raceauto had gebruikt. Ik raak na het voeden gewoon een flesje kwijt (die overigens nog steeds niet boven water is gekomen) en ik kom chronisch spuugdoekjes tekort, omdat ik steeds iets achterloop met wassen draaien.

Echt, de moeder van het jaar verkiezing zal ik nooit winnen. Maar gelukkig kan ik er zelf wel heel hard om lachen.

Hedwig…zeg me dat ik niet de enige ben. Maak jij er ook weleens een potje van?

Liefs, Mirjam

Mommy Mail Loedermoeder

 


Lieve Mirjam,

Oh wat een feest der herkenning dit! Alsof ik de belevenissen van mezelf hier lees. Toen ik nog zwanger was, had ik al de nodige blunders (die lees je hier), maar nu kan ik er ook wat van. Ik heb een hele waslijst, dus heb je even?

Laat ik beginnen bij het punt dat jij ook al noemde: omkleden. Ik kan Kyra soms wel drie keer achter elkaar omkleden. Niet omdat ze heeft gespuugd, maar omdat de outfit die ik had bedacht toch niet zo leuk staat als in mijn gedachten. Het arme kind moet daarna ook nog even op de foto, het liefst mét haarbandje. Ziet er mega schattig uit, maar zelf is ze er nog niet zo’n fan van. Het is dan ook een kwestie van goed timen. Na haar middagslaapje is een ideaal moment, dan is ze lekker vrolijk en kan ik mijn lucky shot maken. Als een dotje ziet ze er op de foto uit, maar je moest eens weten hoe ze het soms op een brullen zet na de fotoshoot (die nog geen 5 minuten duurt).

Dan deze: als ze ontroostbaar is of ik wil haar lekker bij me houden, biedt de draagzak of draagdoek uitkomst. Maar het is wel een kunst om met dat ding om te eten. Het is dan ook meerdere malen voorgekomen dat er iets van eten op haar hoofdje terecht is gekomen. Uiteraard pas ik op met warme dingen en leg ik vaak een doek op haar hoofdje. Maar ik kan niet ontkennen dat er weleens een kwakje ijs of yoghurt op haar hoofd is beland.

Ik ben ook een stuk creatiever geworden met het geven van de fles trouwens. Waar ik eerder altijd heel goed oplette en haar netjes rechtop op mijn schoot liet drinken, ben ik inmiddels wat makkelijker geworden. Zo zat ik laatst bij de opticien en wilde ze (natuurlijk) precies tijdens de oogmeting drinken. Dus ik heb een soort van stellage in de kinderwagen gebouwd, waardoor ze in staat was zelfstandig te drinken. Knap hè;)?

Ook in de auto vanaf de passagiersstoel kan ik inmiddels de fles geven, ideaal! Gelukkig spuugt ze nooit en drinkt ze heel netjes, dus dat maakt het ook makkelijk natuurlijk. Zorgt er wel voor dat ik soms weleens vergeet om haar te laten boeren. Even afgeleid zijn en het straaltje melk dat dan uit haar mondje loopt herken ik trouwens ook. Of de speen van de fles die naast haar mond zit (of eronder), omdat ik weer eens op Instagram zit.. guilty!

Vergeetachtigheid zorgt ook voor de nodige loedermoeder momenten. Ik kan vier keer naar boven lopen om mijn telefoon te pakken, om vervolgens met iets anders of zelfs helemaal niks terug te komen. Of het onderstel van de kinderwagen, inclusief boodschappen, even beneden laten staan om Kyra eerst naar boven te tillen. Een paar uur later er dan achterkomen dat de rest nog buiten staat, oeps. Ach ja, alles beter dan dat ik Kyra buiten laat staan toch? En dan die keer dat ik wegreed en erachter kwam dat ik de maxicosi niet had vastgemaakt. Wanneer komt mijn oude geheugen weer terug?

Oké nog eentje dan, om het af te leren. Ik vroeg me af hoe het toch kon dat ik haar na elke poepluier in de wasbak af moest spoelen en andere kleertjes aan moest doen. Ze zat er steeds helemaal onder. Te laat kwam ik er achter dat ze wel naar luiermaatje drie kon, had niemand mij dat kunnen vertellen??

Ach, we hebben dan wel af en toe onze loedermoeder momentjes, maar we doen meer dan ons best en volgens mij mogen onze tevreden meisjes hartstikke blij zijn met ons.

Ben jij ook zo benieuwd naar de loedermoeder momenten van onze lezers? Kom maar door mensen!

Liefs, Hedwig

Mommy Mail

 

Hedwig (30) woont samen met Roeland in Haarlem en is stylist en tekstschrijver. Ze heeft een eigen blog genaamd Festiv.nl. Eind mei is zij bevallen van een dochter: Kyra. Mirjam (34) woont samen met Bram en zoontjes Noah Joe en Eli in Hoorn. Onlangs is daar dochter Filou bijgekomen. Mirjam is tekstschrijver en blogger bij Een goed verhaal en The Baby Project. Iedere twee weken houden deze bloggers elkaar op de hoogte van hun roze wolk en stellen elkaar prangende vragen.