Baby: tips voor de eerste groente- en fruithapjes

Sinds een aantal weken krijgt Kyra groente- en fruithapjes. Oh man, mijn baby wordt groot! Toch wel weer even een soort van mijlpaal hoor, maar wel heel leuk! Vanaf ongeveer vier maanden wilden we Kyra kennis laten maken met verschillende smaken. Zo kunnen haar darmen rustig wennen en kunnen we de porties en smaken steeds verder uitbreiden.

Ze krijgt vanaf zeven weken al flesvoeding, dus je begrijpt dat haar smaakzintuigen hierdoor nog niet bepaald geprikkeld zijn. Ik was dan ook benieuwd naar haar reactie op het moment dat de wereld van smaaksensaties voor haar open zou gaan. Ik merkte al dat haar interesse in eten steeds groter werd. In het begin zat ze vooral aandachtig te kijken als ik iets at, maar tegenwoordig doet ze zelfs haar mond open en lijkt ze duidelijk aan te geven ook een hapje te willen. Ze kijkt dus echt het eten uit mijn mond. Heel leuk om te zien en voor ons een teken dat ze aan haar eerste hapjes kon beginnen.

De voorbereiding

Ik had er van tevoren een en ander over opgezocht, maar er was zoveel te vinden dat ik niet precies wist waar ik nou goed aan deed. Beginnen met vier of zes maanden, eerst groente of fruit, stomen of koken, wat kan ik het beste geven, hoeveel kan ik geven (lees trouwens in deze Mommy Mail over mijn twijfels). Na wat research en de adviezen van een vriendin (bedankt Wieke!), zijn we begonnen. Ik heb veel informatie gekregen en het een en ander uitgeprobeerd. Daarom wil ik bruikbare tips met jullie delen. Hopelijk hebben de moms (in spé) er iets aan!

Onderstaand is overigens geheel gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik heb verschillende dingen gelezen en gehoord en mijn eigen plan getrokken. Uiteindelijk komt het er toch op neer dat je moet doen wat goed voelt. Gelukkig valt het bij Kyra in de smaak en is ze zichtbaar aan het genieten van de hapjes.

Mijn tips

De voorbereiding

+ Belangrijk is natuurlijk om te weten of je baby er klaar voor is. Dit is meestal wanneer je ziet dat er interesse voor eten is. Mocht je baby zijn lippen stijf op elkaar houden, forceer dan niks. Time will come dat ze echt willen eten.

+ De volgende stap is natuurlijk het juiste materiaal. Ik kocht een staafmixer om de hapjes mee fijn te malen (ik heb deze en die bevalt heel goed). Na de bereiding laat ik het afkoelen en doe ik het in deze bakjes van de Prénatal om het in te vriezen, zo krijg ik een mooi voorraadje van verschillende soorten groente. Je kunt trouwens ook een ijsblokjes houder gebruiken. Op de bakjes doe ik stickertjes met de datum van bereiding.  Ook schrijf ik op wat het is. Geen idee waarom eigenlijk, want je kunt het ook wel zien (hallo perfectionist;)). Voordat ik naar bed ga, haal ik een bakje uit de vriezer. Ik warm het de volgende dag au bain marie of in de magnetron op. Verder gebruik ik deze warmtelepeltjes, ook heel handig!

Deze handige Happy Bowl kreeg ik trouwens van vriendin Mirjam. Het schaaltje zit vast aan een soort placemat die voor geen mogelijkheid te verschuiven is, ideaal!

+ Zorg dat je baby goed zit. Bijvoorbeeld in de Stokke stoel of bij je op schoot. De eerste keer zal er ongetwijfeld meer naast het mondje terechtkomen dan er in. Daarom vind ik deze slab ook echt een uitkomst. Na het eten kun je ‘m makkelijk schoonmaken (al komen de kleertjes vaak niet ongeschonden uit de strijd, lang leve de wasmachine!). Ik merk trouwens nu al een groot verschil met een paar weken geleden. Ze weet al veel beter hoe ze moet eten, doet haar mond bij elk hapje wagenwijd open en pakt mijn hand om de lepel naar haar mond te brengen. Bijzonder hoe snel ze dat doorheeft.

Eerste hapjes mijlpaal

Groente, fruit en melk

+ Ik kreeg het advies om met groenten te beginnen. De smaak van fruit is natuurlijk lekker zoet, dus als je daarmee begint kan het wat lastiger zijn om je baby groenten te laten eten. Ik ben begonnen met boontjes. Vervolgens stonden ook broccoli, zoete aardappel, wortel en bloemkool op het menu. Ze eet ongeveer de hoeveelheid van een kleine eetlepel, maar geeft zelf aan wanneer ze genoeg heeft gehad. Inmiddels heeft ze ook haar eerste bananenhapje gehad, dit viel ook goed in de smaak! Als ze iets ouder is wil ik trouwens ook grotere stukken groente en fruit aanbieden die ze met haar handen kan voelen en eten. Dit is ontleend aan de Rapley methode. Ik wil alleen niet alles volgens deze methode gaan doen, maar maak er een combi van.

+ Zet van tevoren een flesje Melk klaar (als je flesvoeding geeft). Ik heb al een paar keer gehad dat Kyra na een paar hapjes genoeg had gehad en het op een brullen zette. Gelukkig had ik al een fles melk klaarstaan, want blijkbaar had ze dorst of wilde ze melk. Meestal geef ik het hapje aan het einde van de middag. Ik probeer dan eerst het hapje aan te bieden en daarna pas de fles, want als ze eerst de fles krijgt zit ze al vol. Het is een beetje proberen wat werkt. Ik kan nu prima eerst het hapje geven en dan de fles, ze leert snel;).

Oh en hou een camera bij de hand! Die gezichtsuitdrukking na het eerste hapje wil je zeker weten vastleggen:)!

Heb jij nog goede tips voor de eerste hapjes?